Digitalizacija Preduzeća: Mapa puta prema uspjehu

DRVO-PD  > informacije, vijesti >  Digitalizacija Preduzeća: Mapa puta prema uspjehu

Digitalizacija Preduzeća: Mapa puta prema uspjehu

0 Comments

 

 Digitalizacija Preduzeća: Mapa puta prema uspjehu 

U današnjem ubrzanom tehnološkom okruženju, digitalizacija preduzeća postala je ključna strategija za opstanak i rast. Prepoznavanje važnosti digitalne transformacije omogućava preduzećima prilagođavanje poslovanja savremenim zahtjevima, povećanje efikasnosti, smanjenje troškova i stvaranje održive konkurentske prednosti.

Digitalizacija preduzeća ne odnosi se samo na implementaciju tehnologije, već na sveobuhvatan pristup transformaciji poslovanja. To uključuje integraciju digitalnih tehnologija u sve aspekte poslovanja, promene radnih procesa, kulturu preduzeća i način komunikacije sa klijentima i zaposlenima.

Ključni elementi digitalne transformacije obuhvataju investicije u modernu tehnološku infrastrukturu, efikasno upravljanje podacima, automatizaciju procesa te podsticanje kulture inovacija i agilnosti. Ovi elementi zajedno čine temelj za uspešnu digitalizaciju.

Međutim, put prema digitalnom uspjehu nije bez izazova. Otpor promjenama u kulturi preduzeća, bezbjednosni rizici i potreba za integracijom novih tehnologija predstavljaju prepreke koje treba prevazići. 

Kako bi se olakšao ovaj proces, ključno je kreirati “Mapu puta” prema digitalizaciji kroz sljedeće korake:

    • Analiza trenutnog stanja: Započinje se analizom trenutnog stanja preduzeća koja obuhvata identifikaciju specifičnih izazova i prilika za digitalizaciju, procjenu postojeće tehnološke infrastrukture te precizno utvrđivanje ključnih područja koja zahtjevaju unapređenje.
    • Postavljanje Ciljeva: Postavljaju se precizni ciljevi digitalizacije usklađeni s poslovnim strategijama, usmjereni ka povećanju efikasnosti, poboljšanju korisničkog iskustva i otvaranju novih tržišta.
    • Planiranje Implementacije: Razvija se detaljan plan implementacije koji uključuje redoslijed koraka, resurse, vremenske rokove i odgovorne osobe. Razmatra se fazna implementacija kako bi se smanjio rizik i omogućilo kontinuirano praćenje napretka.
    • Edukacija Zaposlenih: Osigurava se edukacija zaposlenih o novim tehnologijama i promjenama u radnim procesima. Edukacija igra ključnu ulogu u uspešnoj digitalizaciji.
    • Kontinuirano Praćenje i Optimizacija: Digitalizacija je dinamičan process i potrebno je redovno praćenje rezultata, prikupljanje povratnih informacija i prilagođavnje prema potrebama tržišta i promjenama tehnologije.

Digitalizacija nije samo tehnološki izazov, već strateška inicijativa koja zahteva sveobuhvatan pristup i posvećenost. S pravim pristupom, preduzeća mogu ostvariti konkurentske prednosti i osigurati održiv rast u digitalnom dobu.

Razvojna agencija PREDA, u saradnji sa Klasterom DRVO-PD i Panevropskim univerzitetom APEIRON, realizuje projekat “REPRO digitalna transformacija sektora drvoprerade (REPRO DI)” s ciljem ubrzanja digitalne transformacije lokalnih malih i srednjih preduzeća (MSP). Jedna od aktivnosti u okviru ovog projekta, koju će Agencija realizovati u narednom periodu, jeste kreiranje “Mape puta” digitalne transformacije za najmanje 6 mikro, malih i srednjih preduzeća iz oblasti drvoprerade.

Projekt “REPRO DI” je podržan u okviru  projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME” kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Odobreni iznos grant sredstava je 99.998,14 €.

Opšti cilj projekta je ubrzanje tehnološke (digitalne) transformacije i digitalne inovacije malih i srednjih preduzeća (MSP) radi ublažavanja uticaja COVID-19 na ekonomiju BiH. Specifični cilj projekta je razvoj i pružanje usluga digitalne transformacije preduzeća za potrebe MSP prvenstveno  u lokalnoj drvnoj industriji i industriji namještaja.

Projekat se realizuje u periodu novembar 2023. – jun 2024. godine.