Die erste Phase der Vorbereitung im
Schnelleinsatzzentrum ist abgeschlossen

0 Comments

U okviru projekta „REPRO – Obezbjeđivanje podrške poslovanju i izvozu kompanija iz drvoprerađivačkog sektora u prijedorskoj regiji kroz kreiranje resursnog centra“, završena je prva faza pripremnih aktivnosti koje se tiču uspostavljanja infrastrukture za potrebe brzih intervencija za kreiranje stručne snage. Naime, okviru  centra za brze intervencije u preduzeću „Gavranović“ d.o.o u funkciju je stavljena CNC mašina za bušenje pločastih materijala. Navedena infrastruktura podržana je kroz zajedničku intervenciju iz programa podrške EU4Business u iznosu od 58.976,14 KM, dok je preduzeće „Gavranović“ investiralo nešto više od 20.000 KM što je omogućilo da se u jednom savremenom poslovnom okruženju kroz „brze“ intervencije omogući sticanje praktičnih znanja radnika. U drugoj fazi intervencije organizovaće se obuke za zainteresovana preduzeća i polaznike koji žele da unaprijede tehničke vještine korištenja CNC tehnologije i samim tim postanu konkurentniji na tržištu rada.

Ukupna vrijednost ovog projekta je preko 374.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business projekat u Bosni i Hercegovini osigurala bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 300.000 KM. Projekat „REPRO“ realizuje Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, u partnerstvu sa Klasterom „DRVO-PD“ i preduzećem „Gavranović“ d.o.o. Prijedor.

EU4Business je projekat Evropske unije koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava SR Njemačka. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.