Evropska unija i Vlada SR Njemačke podržale razvoj konkurentnosti prijedorskih drvoprerađivača i proizvođača namještaja kroz projekat REPRO

0 Comments

Danas su na press konferenciji održanoj u okviru projekta „REPRO“ u Prijedoru predstavljeni glavni projektni ciljevi, planirane aktivnosti i očekivani rezultati. S obzirom na Covid-19 pandemiju i negativan uticaj koji ona ima na sve industrijske grane, pa tako i drvnu industriju, projekat „REPRO“ ima poseban značaj, kako za očuvanje postojećih radnih mjesta, tako i za razvoj izvozno orijentisanih privrednih subjekata. Projekat „REPRO“ to planira postići uvođenjem novih tehnologija, kroz funkcionalno klasterisanje, te povećanjem nivoa saradnje i unaprjeđenja usluga prema članovima i drugim drvoprerađivačkim kompanijama.

„Lokalni partneri i korisnici projekta „REPRO“ u Prijedoru udružili su snage kako bi pomogli malim i srednjim preduzećima u preradi drveta i proizvodnji namještaja da povećaju šanse za izvoz i rast primjenom inovacija i novih tehnologija. Trenutna kriza prilika je za reviziju prioriteta i pomoć malim i srednjim preduzećima da poboljšaju svoje vještine u vezi informacijskih i komunikacijskih tehnologija te u vezi pristupa digitalnim lancima opskrbe i mrežama e-poslovanja i standardima. To bi trebalo rezultirati zadržavanjem i stvaranjem novih visokokvalitetnih radnih mjesta u lokalnom ekonomskom razvoju.“, izjavio je Richard Máša, šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

„Mi želimo jačati konkurentnost drvoprerađivačkog sektora na području Prijedora kroz inovativne pristupe i unaprjeđivanjem poslovne saradnje i umrežavanja. Da bi katalizirao pozitivne promjene u sektoru prerade drveta, projekt uvodi nove tehnologije i informacijsko-komunikacijske alate u poslovanje ciljanih kompanija. Aktivnosti se fokusiraju na jačanje kapaciteta ciljanih kompanija i poslovnog udruženja „DRVO klaster Prijedor“. Namjera projekta je ubrzanje razvoja i rasta izvozno-orijentisanih kompanija za preradu drveta i proizvodnju namještaja.“, izjavio je Branislav Vujasin, projektni menadžer pri Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“.

Ukupna vrijednost ovog projekta je nešto veća od 374.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business osigurala bespovratna sredstava u iznosu od 299.000 KM, a realizuje ga Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, u partnerstvu sa Klasterom „DRVO-PD“ i preduzećem „Gavranović“ d.o.o. Prijedor.

EU4Business je projekat Evropske unije koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava SR Njemačka. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.