Dodijeljena zaštitna sredstva za
18 malih i srednjih preduzeća

0 Comments

U okviru projekta „REPRO – Obezbjeđivanje podrške poslovanju i izvozu kompanija iz drvoprerađivačkog sektora u prijedorskoj regiji kroz kreiranje resursnog centra“, koji ima za cilj jačanje konkurentnosti drvoprerađivačkog sektora na području grada Prijedora, 18 malih i srednjih preduzeća je dobilo pakete sa zaštitnim sredstvima, koja će omogućiti sigurnije izvršenje radnih obaveza tokom pandemije koronavirusa. Paketi sadrže setove dezinfekcijskih sredstava, maske i rukavice.

Kako je rekao Branislav Vujasin, projektni menadžer u Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“ koja realizuje ovaj projekat: „Cilj projekta je jačanje konkurentnosti drvoprerađivačkog sektora na području Prijedora, kroz inovativne pristupe i unaprjeđivanje poslovne saradnje i umrežavanja. Projekat uvodi nove tehnologije i IKT alate u poslovanju ciljanih kompanija, a aktivnosti se fokusiraju na jačanje kapaciteta ciljanih kompanija i poslovnog udruženja Klaster „DRVO Prijedor“. Dostavljena dezinfekciona sredstva će omogućiti preduzećima da sigurnije nastave sa proizvodnjom i odgovore na visoke higijenske standarde u zaštiti zaposlenih radnika“.

Ukupna vrijednost ovog projekta je preko 374.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business osigurala bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 300.000 KM. Realizuje ga Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA-PD“, u partnerstvu sa Klasterom „DRVO-PD“ i preduzećem „Gavranović“ d.o.o. Prijedor.

EU4Business je projekat Evropske unije koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava SR Njemačka. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.