Prva tematska radionica pod nazivom “Digitalna transformacija nije bauk”

Prva tematska radionica pod nazivom “Digitalna transformacija nije bauk”, održana u okviru projekta “REPRO digitalna transformacija sektora drvoprerade (REPRO DI)” u Agenciji PREDA, okupila je preko 30 predstavnika malih i srednjih preduzeća, organizacija za podršku poslovanja, pružalaca usluga u polju digitalne transformacije i ostalih zainteresovanih aktera.

Cilj radionice bio je promocija digitalizacije i pružanje praktičnih informacija i primjera za njeno sprovođenje u malim i srednjim preduzećima (MSP).

Radionica je otkrila i neke ključne izazove sa kojima mala i srednja preduzeća suočavaju na putu digitalne transformacije, ali i pružila ohrabrujuće primjere i preporuke.

Glavne prepreke na putu digitalizacije o kojima se govorilo u toku radionice su:

  • Neznanje i odsustvo strategije: Mnoge firme nisu dovoljno informisane o punom potencijalu digitalizacije i ne znaju kako da je strateški integrišu u svoje poslovanje.
  • Jaz između komunikacije i povjerenja: Postoji nepovezanost između tradicionalnog načina rada i IT sektora. Nepovjerenje prema IT stručnjacima i strah od otkrivanja poslovnih tajni mogu predstavljati prepreku za otvorenu komunikaciju i uspješnu saradnju.
  • Neinformisanost o podršci: MSP nisu uvijek svjesne postojećih finansijskih podsticaja i jednostavnih procedura za digitalizaciju, što ih može odvratiti od ovog koraka.
  • Strah od dijeljenja informacija: Nepovjerenje prema IT stručnjacima i strah od otkrivanja poslovnih tajni mogu predstavljati prepreku za otvorenu komunikaciju i uspješnu saradnju.

Tokom radionice je istaknuto kako pritisak stranih partnera na uvođenje digitalnih rješenja kod izvoznika često pokreće proces transformacije, pokazujući konkretne koristi od digitalizacije. Takođe je naglašeno da uvođenje digitalnih rješenja nije uvijek skupo, a brzi povrat investicije je moguć. To dalje pokazuje da su finansijske barijere manje nego što se čini.

Mala i srednja preduzeća mogu biti primjer drugima kako mijenjati poslovne modele i ubrzati poslovanje kroz digitalizaciju. Jedan od primjera tokom radionice je bio  primjer preduzeća “Lipa drvo” Prijedor. Ova je firma, prije dvije godine iz Italije, nabavila digitalni metar, softver i hardver za prelazak s klasičnog mjerenja dimenzija drveta na digitalni, što ubrzalo proces mjerenja i prenosa podataka. Investicijom je postignuta veća efektivnost i mogućnost grešaka je smanjena na 0.5%. Tokom radionice su predstavljani i uspješni primjeri uvođenja digitalnih rješenja za evidenciju rada, produktivnost, logistiku i zalihe, platforme za upravljanje procesima u proizvodnji, kao i ICT alati za MSP u sinergiji sa IoT za lokalne zajednice i Gradove.

Okupljenim učesnicima je predstavljena i institucionalna podrška, odnosno Program podrške Ministartsva privrede i preduzetništva Republike Srpske u oblasti digitalne transformacije, 

 Radionica je donijela konkretne preporuke za mala i srednja preduzeća (MSP-ove):

  • Informišite se: Podizanje svijesti o dostupnim podsticajima i jednostavnoj proceduri za digitalizaciju je ključno.
  • Obrazovanje i radionice: Učestvovanje u edukacijama i radionicama o digitalnoj transformaciji može pružiti vrijedne informacije i savjete.
  • Strategija digitalne transformacije: Razvijte jasnu strategiju za implementaciju digitalnih rješenja u skladu sa vašim poslovnim potrebama.
  • Pouzdan IT partner: Pronalaženje iskusnog i pouzdanog IT partnera može olakšati proces i izgraditi povjerenje.
  • Dostupna rješenja: Dobra i efektivna rješenja se mogu pronaći i po pristupačnim cijenama.
  • Brz povrat na investiciju je moguć.

Radionica je zaključena porukom da digitalna transformacija nije bauk, već šansa za povećanje konkurentnosti i efikasnosti poslovanja malih i srednjih preduzeća.

Projekt “REPRO DI” je podržan u okviru  projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME”  kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 

Opšti cilj projekta je ubrzanje tehnološke (digitalne) transformacije i digitalne inovacije malih i srednjih preduzeća (MSP) radi ublažavanja uticaja COVID-19 na ekonomiju BiH. Specifični cilj projekta je razvoj i pružanje usluga digitalne transformacije preduzeća za potrebe MSP prvenstveno  u lokalnoj drvnoj industriji i industriji namještaja.

Projekat podrazumijeva skup aktivnosti posvećenih intenzivnoj izgradnji kapaciteta i unaprjeđenju lokalnih kompetencija za podršku procesima digitalne transformacije u pojedinim MSP-ima, što će biti vidljivo kroz novorazvijene usluge, strukturirane i dostupne unutar trenutnog koncepta REPRO Resursnog centra.

Partneri na projektu su Razvojna Agencija grada Prijedora “PREDA”, Panevropski univerzitet APEIRON Banja Luka i Klaster “DRVO-PD”. Projekat se realizuje u periodu novembar 2023 – avgust 2024. godine.